
Slachtafval geloosd in binnenhaven
zondag 19 oktober 2008 |
ENSCHEDE - Grote hoeveelheden mest en darmen zijn vrijdag via een riool terecht gekomen in de twee armen van de Enschedese binnenhaven.
Het afval is afkomstig van de nabijgelegen slachterij van Weyl.
Bewoners van de zes woonboten hebben bij de milieupolitie aan de bel getrokken. Twee wagens van een rioolreinigingsbedrijf waren gistermiddag in de weer met het afzuigen van een deel van de drijvende mest, die voor veel stankoverlast zorgde.
"Er is een calamiteit geweest bij Weyl. Dat hebben we van de milieupolitie gehoord. Details zijn ons niet meegedeeld. Er moet wel iets aan de hand zijn geweest, anders was dit stinkende slachtafval niet via het riool bij onze boten terecht gekomen", verklaart Karel van der Leij, een van de eigenaren van een woonboot.
"Het rioolbedrijf was hier in opdracht van zowel Weyl als de milieupolitie. We weten niet om hoeveel ton het gaat dat op het water van het kanaal is geloosd. Wel hebben we gezien dat een medewerker van Rijkswaterstaat vanochtend watermonsters heeft genomen. De mest is al voor een deel de haven binnen gedreven."
Volgens Van der Leij is het niet de eerste keer dat zoiets is gebeurd. "In het verleden dreven de darmen hier ook al eens rond."
De slachterij noch de milieupolitie was bereikbaar voor commentaar.
In het voorjaar van 2008 was er weer iets mis op het kanaal. Ik heb toen gezien dat er door Rijkswaterstaat dode vis geschept werd op het kanaal rondom de Vredestein. Ze voeren heen en weer met een boot met een grote afvalton erop waarin de dode vis, die met een schepnet uit het water werd gehaald, gedeponeert werd. Alsof het nog niet genoeg was kwam er via vleesverwerkingsbedrijf Weyl, enkele maanden later, ook nog eens het nodige afval in het water van de haven in Enschede.

Vuurwerkramp Enschede.
Enschede heeft zo zijn rampen wel gekend. Toen ik mijn laatste stuiptrekkingen had met het vissen in Hengelo gebeurde er in Enschede een vreselijke ramp. Een vuurwerkdepot midden in het hartje van Enschede zorgde voor een gigantische ontploffing. Een woonwijk werd volledig van de aardbodem gevaagt en er vielen 23 doden en honderden gewonden te betreuren.
Het was 13 Mei 2000, een zeer warme dag met geen enkel wolkje aan de hemel, ik zal die dag nooit meer vergeten. Toen er een klein rookpluimpje achter de AKZO fabriek opdook dacht ik in eerste instantie dat er brand in de AKZO fabriek was uitgebroken. Ik werd een beetje panisch met al die chloorgassen en andere chemische troep die in deze fabriek geproduceerd werden. Moest ik mijn spullen inpakken en zo snel mogelijk verdwijnen?
Op dat moment stond er iemand die bij de AKZO werkte bij mij voor een praatje. De man kwam wel eens vaker langs. We noemden hem de BUB. Hij had zo de neiging om bij mooi weer, al fietsend over de kade, zijn 'zaakje' langs zijn korte broekpijp te hangen. Vandaar dat hij de naam "de BUB" van ons gekregen heeft. (Ballen Uit Broek). Wat ik eigen zeggen wou is dat hij er vandoor ging als een haas al roepend tegen mij: "Hey Harry hey, wegween jong, as den pruttel doar in den fabriek oet mekaar knalt dan stoaj doar nig meer, ik kant weetn, ik kant weetn hey hey ".
Joop Zoetemelk was er niks bij, heb nog nooit iemand zo snel weg zien sprinten met de fiets.
Als BUB langskwam dan had hij standaard altijd de volgende openingszin: " Hey Harry hey, hejt net a vol hey hey, bint de vis'n hier in Hengel groter as in in Enske, hey Harry heyyy ". Hey hey was zijn stopwoordje maar dat had je al begrepen denk ik. Als hij bezopen was dan was het alleen nog maar hey hey hey, in alle klanksoorten die je maar kunt bedenken. :-)
Ik dwaal volledig af. Verder was alles ok met deze man, ik zou er een boek over kunnen schrijven.
Zoals te zien is op de foto was het van mijn stek uit gezien precies achter de AKZO. Op dat moment nog niets vermoedend dat de rookpluim zo'n 8 Km verderop in Enschede de lucht in steeg..
Toen de rookontwikkeling heviger werd kreeg ik pas door dat het niet bij Akzo vandaan kwam. Kort daarna hoorde ik een knal gevolgd door een exteem hevige explosie die op de stek in Hengelo de grond lichtelijk deed trillen. Dit op 8Km afstand. Hevig verontrust schakelde ik de radio aan en hoorde op de regionale zender de mededeling dat er in Enschede een vuurwerk- opslagplaats ontploft was.
De rookwolk trok precies over mijn stek. De zon verdween achter de gigantische rookpluim die een schaduw wierp over de stek die lichtelijk verduisterde. Op de foto goed te zien.
Enige tijd later kwamen de resten van het vuurwerkpapier dwarrelend naar beneden.
De foto die ik toen geschoten heb is alleszeggend. Het leed wat zich toen in Enschede voltrok is met geen pen te beschrijven.
Elke keer als ik deze foto zie dan sta ik er weer even bij stil.
De Vredestein ramp.
Hier zal ik in dit artikeltje niet al teveel aandacht meer aan besteden omdat ik dat al gedaan heb in het stukje Carp Enschede.
word vervolgd
--knip--
Op dit moment, 26 maart 2009, word er wederom gebaggert bij de Lonnekerbrug richting haven.. Gezien de vangsten van de afgelopen jaren moet een groot gedeelte van het onderwaterleven uitgeroeid zijn. Het kanaal zag er in 2008 zo dood uit dat ik er kriebels van in mijn buik kreeg. Het valt je gewoon op, de situatie van voor en na de ramp(en).
Inmiddels ben ik weer diverse malen aan het kanaal geweest maar het is net een dode poel. Je ziet zowat geen activiteit meer in het water. We zullen zien wat het jaar 2009 aan vissen oplevert.
Wat word hier verzwegen ???
Ongezond watermilieu oorzaak zieke vissen Twentekanaal
6 nov. 2006. De ziekteverschijnselen bij vissen in het Twentekanaal worden niet veroorzaakt door giftige stoffen, maar door een ongezond watermilieu in de haven van Enschede. Er bestaat geen direct gevaar voor de volksgezondheid.
Dat blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van Rijkswaterstaat. Aanleiding vormde de vangst van meerdere zieke vissen, afgelopen zomer, door sportvissers. Het ging voornamelijk om 'witvis', brasems, met uitwendige slijmvorming en abcessen.
Bron: Tubantia (6 nov 2006)