[www.carptracker.nl/]
De Karper Rigs.

Er is denk ik geen enkel ander onderwerp in de karpervisserij waarover zoveel  gesproken en geschreven is. Boeken vol en waarschijnlijk staan er zoveel Gigabyten op het internet over dit item dat je er een stevige één Terrabyte harde schijf mee zou kunnen vullen.
Super rigs, high tech gevallen met het liefst zoveel mogelijk tube, wartels, kraaltjes, oogjes, kneedbaar lood, elastieken, shrink tube enz enz. Krampachtig worden ze verstopt door de karpervisser als er iemand in de buurt komt. Het grote geheim, de sleutel van hun geboekte successen en zo denkt de gemiddelde karpervisser. De meest uiteenlopende benamingen, het liefst geassocieerd met ruimtevaart technieken of andere goed klinkende fantasie namen.(verkoopt beter !)
Als je hier niet over kunt meepraten dan hoor je er niet bij of je word in geheel niet serieus genomen als karpervisser.
Combi rigs, bananenrigs, D-rigs, stiff rigs, trigger rigs, pop-up rigs, wonder rigs, fooling carp rig, trick rig, fake weed rigs, slipknot hair combi rig, scharnier rig, scorpion rig, space shuttle rig (grapje) ...... nu stop ik want zou nog wel vele regels kunnen vullen met namen van rigs over dit toch wel belangrijke onderdeel van succes in de karpervisserij.
Op al deze rigs en haar onderdelen zijn natuurlijk ook weer vele varianten toepasbaar. Ontelbare combinaties zijn mogelijk, onze onderwater vriend heeft het er maar moeilijk mee, de karpervisser ook, voornamelijk in zijn eigen hoofd. Lange steel, korte steel, gebogen oog, grote haak, kleine haak, korte onderlijn, lange onderlijn, soepele of stijve onderlijn of misschien een stijfheid er tussen in? Op de millimeter nauwkeurig afgeknipte lengten, anders zou het wel eens niet kunnen werken en vang je daarom niets?
Of had je misschien een losschieter omdat je het verkeerde merk of maatje van de haak had?
Zo zou ik nog wel even kunnen doorgaan en heb je straks ook een als boven genoemde harde schijf vol. Trouwens die harde schijven horen binnenkort ook tot de verledenheid, die gaan over niet al te lange tijd vervangen worden door 'solid states drives',  zonder enige draaiende, ratelende mechanische onderdelen. Alles in geheugenbankjes maar dat heeft niets met de karpervisserij te maken, schiet me plots door het hoofd.....
Achter elk geknoopt onderlijnte zit er voor de maker een theorie achter wat voor hem het beste zou kunnen werken. Naar de omstandigheden en de manier van vissen aangepast.
Ik ga je hier niet 1001 voor en nadelen van rigs beschrijven een ieder heeft daar zo toch zijn meestal standvastige mening over. Elke visser denkt zo over zijn of haar eigen "Ei van Columbus" te beschikken.
Door de jaren heen heb ik er heel wat af ge-experimenteerd, van alles geprobeerd en sommige hoog geprezen rig systemen getest en dat niet alleen maar voor een "blauwe maandag". Vele daarvan zullen dan ook niet meer aan mijn hoofdlijn geknoopt worden. Door schade en schande word je wijs zegt men.
Hoe het kan lopen.

Het was een warme zaterdag namiddag, ergens in een nazomer lang geleden toen ik mijn sessie in Hengelo had afgesloten. Had enkele vissen gevangen en vond het wel welletjes, morgen was er weer een dag. Zoals gewoonlijk reed ik daarna nog even langs de kade om bij bevriende vissers even na te praten over de vangsten. Een kleine 50 meter verderop kwamen 2 jochies, ik schat een jaar of 12,  met telescoophengeltjes eventjes een middagje vissen. Beter gezegt een beetje ouwehoeren aan de waterkant. De lijnen werden rakelings ergens in het kanaal gedumpt.
Ik schat dat het zo ongeveer 20 minuten later was toen een van de knaapjes met een tot in het handvat gebogen hengel, luid naar ons toe riep: "Meneer meneer we hebben beet en geen schepnet, kunt u ons even helpen". Het luide geroep van deze jochies trok de aandacht van ieder in de buurt en het duurde dan ook niet lang of er stond een grote groep toeschouwers omheen.
Inmiddels had ik mijn schepnet uitgepakt en de jongens enkele adviezen gegeven wat wel en niet te doen. Na een ongeveer 30 minuten durende klungelige dril en een soms haperende slip, was de vis klaar om te scheppen. Toen ik de vis zag kreeg ik het er nog warmer van dan ik al was. Dit was een topvis. Inmiddels waren enkele karpervissers op de plek 'des onheils' gearriveerd, hun high tech materiaal, uitgebalanceerd voer en superigs even achterlatend, om de inmiddels op mijn mat liggende vis te bewonderen. Fanatieke vissers die al sinds jaren een van de topvissen probeerden te vangen. De inmiddels spierwit geworden gezichten die ik zag zal ik nooit weer vergeten.
Het was een van de schaarse 30 ponders, Jumbo op 32 pond, gevangen op de goedkoopste ready made boilies waarvan bekend was dat ze stijf stonden van de conserveringsmiddelen, op een gekocht zo goedkoop mogelijk, standaard rigje. (haakje, onderlijn en wartel).
Na hun broekriemen aangespand te hebben, het was een broek-afzakkerige dag,  dropen de vissers af naar hun high-tech materiaal, uitgerust met een super dressuur doorbrekende killer rig. Er werd namelijk wat afgevist op dit stuk Twentekanaal. Zware hengeldruk en dressuur zouden het uiterste moeten vergen van de doorgewinterde ervaren karpervisser, nietwaar?
Dit was voor mij niet de eerste keer zoiets meegemaakt te hebben. De plaatselijke witvissers kunnen er ook over meepraten.
Of dit nu wederom een toevalligheid of beginnersgeluk was laat ik aan je eigen fantasie over, d.w.z als je erover wilt nadenken..
Mijn gebruikte karper Rigs.

De laatste jaren gebruik ik eigenlijk zelf nog maar 1 soort rig. Hij blijft werken ondanks ik toch altijd dezelfde stek bevis. Het geval blijkt totaal niet dressuur gevoelig te zijn. Menig vis heeft er zich al enkele keren op vergrepen, ook de doorgewinterde oude knakkers die er rondzwemmen of gezwommen hebben  en eigenlijk al jaar in  jaar uit de klappen van de zweep hebben moeten incasseren. Met 'rondgezwommen hebben' bedoel ik de vissen die de Vredestein ramp niet overleeft hebben of vissen die overgeplaatst zijn. De 2Vin en enkele andere toppers zijn daar voorbeelden van.
Als het eens niet wil lopen dan deponeer ik soms nog wel eens een ander systeem op een van de plaatsen die ik bevis (of ver daarbuiten) maar dat zet dan ook geen zoden aan de dijk (karper op de mat). Je kent dat wel, ze doen het dan niet en je kan maken en breken wat je wil, ze blijven dan zo goed als onvangbaar. De nomaden zijn dan even op reis zeg ik dan altijd maar.

De rig zelf is denk ik al wel 15 jaar geleden geintroduceerd en heeft sinds ik hem gebruik toch wel debet aan het grootste gedeelte van de gevangen karpers die op mijn onthakingsmat hebben gelegen.
Om ook maar eens een interessant klinkende naam te gebruiken voor deze toch wel succesvolle rig noem ik hem zelf altijd schertsend de KISBEAP rig.
De standaard rig met toegevoegde Line Aligner :

Voor mij is dit een van de ultieme rigs. Het heeft zich bewezen en word dan ook meestal als eerste ingezet, Een onderlijn die uitstekend haakt en simpel is. Het kanteleffect van de haak wordt optimaal gebruikt door het schuin afknippen van het stukje tube en door het aan de binnenkant laten uitkomen van de gevlochten lijn. Het stukje harde tube dient als lijngeleider. Tevens verlengt dit ook nog eens de haaksteel zonder de vervelende effecten van een Bent hook die enorme schade aan de bek van de karper kan veroorzaken. Het stukje tube word simpel over het oog van de haak geschoven. Wel de juiste binnendiameter nemen zodat het een beetje strak over het oog van de haak schuift. Anders verdraait de boel. Voor deze echte killer van een onderlijn gebruik ik 25 Lbs gevlochten lijn.
Tegenwoordig word er i.p.v. het stukje tube vaak een stukje krimpkous genomen die door verhitting krom gebogen word om het gewenste kanteleffect in de bek van de karper te bewerkstelligen. (wat een gedoe aan de waterkant).
Bedankt Jim Gibbinson voor het excellente denkwerk begin jaren 90, vorige eeuw. Het heeft me zoveel plezier en karper op de mat gebracht.

De onderstaande afbeelding verduidelijkt het geheel.
De Reverse Combi Rig:

Een Reverse Combi is het tegenovergestelde van de gewone Combi. Hier is juist de voorkant stiff en de achterkant soepel. De stijve voorkant dient bij deze als een verlenging van de haaksteel. Het stijve gedeelte neem ik gewoon van hoofdlijn (35/100) die ik dubbel door het oog heen haal. Bij het onderdeel 'knopen' zie je de gebruikte knoop om de stijve en soepele lijn aan elkaar te bevestigen.
KISBEAP rig : Keep It Simple But Effective As Possible !
 
 
Dit is alles wat je voor de 'KISBEAP' nodig hebt. Met de naald prik je door het stukje harde tube en trek je de onderlijn door het gaatje van de line aligner.
De schaar is trouwens inmiddels misschien al wel een collectors item.
Hij komt nog uit de oude naaidoos van mijn Oma en draagt nog het HEMA merk. Zou 'm nog voor geen geld willen ruilen met een FOX schaar. Heb ooit eens een half grasveld van elke spriet ontdaan om hem terug te vinden :-))
Deze rig was bijzonder succesvol op Cassien. Eerlijkheidshalve moet ik er even bij vermelden dat ik niet de KISBEAP rig ingezet heb en dus eigenlijk geen vergelijk kunnen maken. Kan dat eigenlijk wel als je er 2 sessies van een week gevist hebt vraag ik me af ? In elk geval heb ik er beide keren karper mee gevangen. Dan krijg je vertrouwen in zo'n touwtje als je op het zwaarst beviste water van die tijd vangt.
Waarom deze rig zo succesvol is geweest op Cassien (1999) is volgens mij dat het eerste stukje stijve lijn weerstand ondervind bij het proberen van het uitspugen. De karper die de klappen van de zweep kent probeert atijd eerst de onderlijn kwijt te raken op de hoogte waar hij het aas opgenomen heeft en dat is enkele centimeters van de bodem verwijdert.Je kent de spreuk wel: blijf zitten waar je zit en veroer je niet". Hij raakt (nog) niet in paniek. Hij spuwt het stuk stijve lijn, mocht het nog niet gehaakt hebben, tegen de bodem. Ook al zwemt hij er een beetje mee heen en weer, het soepele gedeelte volgt zijn pogingen, wat ie ook probeert, het stijve gedeelte blijft op zijn plaats. Dit is ook de reden dat ik ervoor gekozen heb om het soepele gedeelte langer te maken dan als ik dat normaal zou doen.
Je zou er nog wat andere theoriën op los kunnen laten,
hoe dan ook, het heeft gewerkt..
Enkele andere Rig systemen.

Zoals ik eerder al schreef zijn er ontelbare varianten op de diverse systemen. Ik zal enkele afbeeldingen toevoegen om dit onderwerp enigzins te completeren.
Standaard onderlijn met toegevoegde shrink tube.
Dit is de onderlijn als wat ik hierboven beschreef (KISBEAP) maar tegenwoordig word hier een stukje shrink tube gebruikt die min of meer hetzelfde kanteleffect geeft als de line aligner van Jim Gibbinson.
Deze onderlijn heeft een stuk leadcore waarbij de laatste paar cm is ontdaan van de loden mantel en dan hetzelfde effekt geeft als de Combi rig maar met het voordeel dat de lijn door het lood netjes vlak op de bodem blijft liggen. Ook hier is een stukje gebogen krimpkous toegevoegd voor het makkelijker laten kantelen van de haak.
 
Meer weten over karper rigs? Kom dan in het Karper Forum en doe gezellig mee. Enkele ervaren karpervissers helpen je graag voort. Of heb je zelf goede informatie
over karper rigs en wil je dat met ons delen ? Klik hier:http://www.karper-forum-online.nl